Top navigation

The Goldberg Variations (2020)

‘The Goldberg Variations’ verwijst naar het beroemde muziekwerk van J.S. Bach, maar ook naar een iconische danssolo van Steve Paxton. Dansers Oskar Stalpaert (Platform-K), Michiel Vandevelde en Audrey Merilus gaan met dit materiaal aan de slag. Een veertigtal jaar ontwikkeling van allerlei improvisatie-danspraktijken worden onder de loep genomen. Waar staat de dans vandaag? Hoe open, democratisch en toegankelijk is dans vandaag? Welke lichaamsbeelden verkiezen we, welke zien we liever niet?

De muziek wordt gebracht op accordeon door Philippe Thuriot.

‘The Goldberg Variations’ belooft een gelaagde dansvoorstelling te worden waarin zowel gereflecteerd wordt over de staat van dans, alsook over verschillende vormen van lichamelijkheid en de daarmee gepaard gaande intimiteit.

Première: maart 2020

 • 5, 6 en 7 maart 2020 in Vooruit (Gent)
 • 18 en 19 maart 2020 in STUK (Leuven)
 • 25 en 26 april 2020 in Kaaitheater (Brussel)

Bestel hier je tickets.

Choreograaf

Michiel Vandevelde staat in voor de choreografie. Daarnaast zal hij voor het eerst sinds lang ook zelf mee op scène staan. Vandevelde wil stilstaan bij het cruciale moment uit de jaren ’70: de ontwikkeling van de (contact)improvisatie dans, waarvan Steve Paxton zowat de voortrekker is geworden. Daarbij wil hij, als één van de lagen in de voorstelling, de vraag stellen hoe de democratisering van de dans uit de jaren ’70 vandaag de dag aan toe is. Vandevelde’s these is dat we een nieuwe golf van totale professionalisering hebben gekend de laatste tien jaar, en dat deze opnieuw moet opengebroken worden, niet door het afbreken van bepaalde vormen, maar juist door verschillende lichamen samen te brengen.

Lees hier meer over Michiel Vandevelde.

Michiel

Dansers

De voorstelling wordt gedanst door Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus.

Oskar Stalpaert is sinds twee jaar danser bij Platform-K. Hij was ook korte tijd beroemd in Vlaanderen door een filmpje waarin hij danst op het stationsplein van Gent-Sint-Pieters (1-2-3 piano). Dit ging viraal op het internet en kreeg een vervolg met Frederik Sioen. Daarnaast speelde hij bij verschillende organisaties mee als acteur.

Michiel Vandevelde studeerde dans aan P.A.R.T.S. in Brussel. Na twee jaar voor het podium te choreograferen, staat hij zelf terug mee op scène. Hij was ook al te zien op TheaterFestival 2019.

Audrey Merilus (F) studeerde aan het Nationaal Conservatorium voor Muziek en Dance te Lyon (CNSMDL). Daarna volgde ze opleiding bij P.A.R.T.S, waar ze onder andere samenwerkte met Anne Teresa de Keersmaeker voor de creatie van Somnia. Sinds 2018 maakt ze deel uit van het Centre Choréographique National d’Orleans.

Audrey
"Oskar kwam auditie doen bij Platform-K. We zaten met open mond te kijken. Na afloop zei hij: ik wil toch niet dansen." Inge Lattré (artistiek leider PLK) over Oskar Stalpaert, danser in The Goldberg Variations

Oskar vlogt

Volg hem via zijn YouTube kanaal Ossie Ossie.

Muziek

‘The Goldberg Variations’, een compositie van J.S. Bach, wordt gespeeld door Philippe Thuriot. Hij transponeerde de muziek naar accordeon.

De carrière van Philippe als accordeonist is niet in één zin samen te vatten en zijn muziekstijl niet in één genre onder te brengen. Zijn eerste aspiratie was de klassieke muziek, waarin hij zich vervolmaakte aan het conservatorium van Kopenhagen. Dit leidde tot een aantal solo CD’s, die met lof werden onthaald (Warner Classics): Goldberg (2012) en Ravel-Couperin (2018).  

Maar zijn ouderlijke thuis beïnvloedde hem ook. In het café van zijn ouders kwam hij van kleins af aan in aanraking met lichte muziek. Dit inspireerde hem bij het improviseren in jazz, in Three men in a boat (zijn eigen trio) en op klassieke composities zoals van Bach.

Ook danspodia zijn hem niet vreemd, dankzij de samenwerking met Alain Platel en Les Ballets C de la B. (La tristeza complice in 1996 en Pitié in 2008).  

Philippe Thuriot is het resultaat van een boeiende kruisbestuiving van uiteenlopende muzikale invloeden.

Lees hier meer over Philippe Thuriot.

Philippe

Philippe Thuriot speelt The Goldberg Variations

Scenografie

De scenografie van deze voorstelling is in handen van fotograaf en beeldend kunstenaar Tom Callemin. Hij zal live gefilmde beelden vermengen met vooraf opgenomen beeldmateriaal. Via het beeldmateriaal van Callemin worden de gelijkenissen en verschillen tussen de dansers uitvergroot.

Dramaturgie

Kristof van Baarle is freelance dramaturg en werkt als onderzoeker aan de Antwerpse Universiteit. Vandevelde en van Baarle werkten reeds eerder samen voor ‘Human Landscapes – Book I and II’, ‘Neuer Neuer Neuer Tanz’ en ‘Paradise Now (1968-2018)’. Van Baarle zal het proces van nabij voeden, zowel door directe feedback alsook door het aandragen van teksten/beelden die bijdragen tot het proces.

Kostuumontwerp

Tutia Schaad is een Zwiters-Vietnamese mode- en kostuumontwerper. Ze is hoofd van de faculteit aan Macromedia University in Berlijn en docent mode-ontwerp aan “Atelier Chardon Savard” in Berlijn. Tijdens haar studies deed Tutia ervaring op in Parijs, bij Givenchy Haute-Couture en Prêt-à-Porter met Ricardo Tisci. Samen met Johanna Perret richtte ze in 2009 het modelabel Perret Schaad op. Sinds 2018 heeft Tutia Schaad haar eigen ontwerpstudio voor theater- en danskostuums.

Credits

 • Productie: Platform-K
 • Co-productie: Vooruit en Kaap
 • Choreografie: Michiel Vandevelde
 • Dans: Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus
 • Muziek: Philippe Thuriot
 • Scenografie: Tom Callemin
 • Dramaturgie: Kristof van Baarle
 • Kostuums: Tutia Schaad
 • Met steun van: Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, Stad Gent, Konekt, de Koning Boudewijnstichting
 • Met dank aan: Campo en Kaaitheater

 

Foto's: Tom Callemin (affichebeeld) en Björn Comhaire (repetitiefoto's)

Producties Datum Locatie Tickets & info
The Goldberg Variations 05 maart 20 Vooruit Tickets
The Goldberg Variations 07 maart 20 Vooruit Tickets
The Goldberg Variations 06 maart 20 Vooruit Tickets
The Goldberg Variations 18 maart 20 STUK Tickets
The Goldberg Variations 19 maart 20 STUK Tickets
The Goldberg Variations 25 april 20 Kaaitheater Tickets
The Goldberg Variations 26 april 20 Kaaitheater Tickets