Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigation

Over Platform-K

In de prijzen ↓ 

Platform-K is een inclusieve danscompagnie voor dansers met een handicap. We bieden dansers met een beperking een hedendaagse dansopleiding. Via danstrainingen met ervaren danscoaches en artistieke projecten stoomt Platform-K dansers klaar voor het professionele veld. 

Platform-K geeft vorm aan: 

  • de danswerkplek: een professionele hedendaagse dansopleiding voor jongeren en jongvolwassenen met een beperking, talent en ambitie om te groeien als danser. we trainen een selecte talentvolle groep dansers en stomen hen klaar voor residenties, producties en creatieprocessen met choreografen. Uit deze groep dansers vloeit de professionele compagnie van Platform-K voort. Op dit moment heeft Platform-K een danswerkplek in zowel Brussel als Gent.
  • eigen producties en coproducties: met de danscompagnie realiseert Platform-K dansvoorstellingen in samenwerking met professionele choreografen, die een breed publiek vinden in Vlaanderen en daarbuiten. Zo waren Platform-K dansers al te zien in onder meer Zwitserland, Zuid-Afrika en Duitsland.
    Duik in onze voorbije (co-)producties
  • open dansaanbod: Platform-K zet in op inclusie en ontmoeting op de dansvloer. We organiseren een open dansaanbod, voor iedereen met goesting om te bewegen. Via de Open Fridays, Open dance Jams en samenwerkingen met Wisper en  Danspunt, maken we een veilige(re) en inspirerende ruimte voor alle vormen van bewegen.
    Verken ons open dansaanbod
  • residenties: via residentietrajecten creëren we tijd en ruimte voor dansers en choreografen om zonder prestatiedruk samen de dansstudio in te duiken. Ontmoeting en experiment staan centraal. Jaarlijks organiseert Platform-K twee residenties, in samenwerking met CAMPO en CC De Grote Post. Lees meer over onze voorbije residenties

Naast het inzetten op danstraining investeert Platform-K in de brede ontwikkeling van het kunstenaarschap van dansers met een handicap. We onderzoeken hoe dansers met een beperking een wezenlijke invloed kunnen uitoefenen op de wereld van de hedendaagse dans en welke verschillende vormen deze wisselwerking kan aannemen.

Lees hier het portret dat Kunstenpunt van onze danswerking maakte. 

Platform-K in de prijzen

2021: Winnaar FEDORA Education Prize

In 2021 won Platform-K de internationale FEDORA-prijs in de categorie 'Education'. We kregen deze lovende woorden van de jury: "The jury was very impressed by the high quality of the project presented by Platform-K both in terms of artistic achievement but also for its social and artistic scopes. Furthermore, its ambition to stimulate a redefinition of the dance world today is particularly impressive and appealing." (Bernard Foccroulle, chair of the education jury and former director of Festival d'Aix-en-Provence & La Monnaie / De Munt). Lees meer

2018: Cultuurprijs van Stad Gent 2018
In 2018 stond de Cultuurprijs 2018 van de Stad Gent in het teken van ‘Talentontwikkeling’. Platform-K besteedt bijzondere aandacht aan talentontwikkeling van dansers met een beperking. We vertrekken vanuit ieders specifieke achtergrond en mogelijkheden. Daarmee vullen we een blinde vlek op in het Vlaamse podiumlandschap. Lees hier het juryverslag

2018: Dansvoorstelling Common Ground geselecteerd voor TheaterFestival
Elk jaar zet het TheaterFestival 10 dagen lang een grote spot op het mooiste dat ons theaterlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland biedt. Ook in 2018 selecteerde een jury van theaterexperts en recensenten een reeks belangwekkende voorstellingen, die tijdens Het TheaterFestival opnieuw te zien waren. Daartussen blonk Common Ground, de meest recente voorstelling van onze danscompagnie. Lees meer

2018: Gouden Veer voor fondsenwervingsbrief
In mei werd de twintigste Gouden Veer uitgereikt, een tweejaarlijkse prestigieuze prijs voor de beste commerciële brief of mailing. Platform-K, het enige professionele gezelschap voor dansers met een beperking, kroop in de pen toen Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz een streep trok door de structurele subsidie. Daardoor dreigde het doek te vallen voor de enige opleiding in Vlaanderen voor dansers met een beperking. De brief slaagde in haar opzet en sprokkelde genoeg geld bij elkaar om even verder te kunnen bestaan.

2017: Winnaar Social Grow Sessions
In de Social Grow Sessisons worden sociaal ondernemers geholpen bij het bedenken, uitwerken of opschalen van hun maatschappelijke innovatie. Het initiatief komt van Janssen en Johnson & Johnson Benelux en wordt uitgewerkt samen met Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL. Voor de editie van 2017 werden tien kandidaten uit Vlaanderen en Nederland geselecteerd, die een intensief begeleidingstraject volgden. Onze danscompagnie Platform-K werd samen met De Sociale Supermarkt en Rising You bekroond met een geldprijs van 10.000 euro.

2017: Prijs op Lucky Trimmer Festival in Berlijn
Lucky Trimmer is een non-profit-organisatue die hedendaagse dans, danstheater en artistieke performances promoot. Op het Lucky Trimmer Festival in Berlijn ontving Platform-K 500 euro voor de dansvoorstelling Monkey Mind, die we konden besteden aan de ontwikkeling van opvolger Common Ground.

fedora logo