Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Platform-K

In de prijzen ↓ - Vragen ↓ - Help ons groeien ↓

Platform-K maakt professionele dansproducties met dansers met en zonder beperking. We geven dansers met een beperking een hedendaagse dansopleiding. Daarmee vullen we een blinde vlek in het Vlaamse podiumlandschap op. 

Platform-K werkt op verschillende niveaus.

  • Performance: we nemen dansers mee in residentieprogramma’s en voorstellingen. In 2015 maakten we Monkey Mind in choreo van Lisi Estaras. Sinds 2018 touren we met Common Ground van choreograaf Benjamin Vandewalle. Common Ground was in 2018 geselecteerd voor het prestigieuze TheaterFestival.
  • Danswerkplek: Twee dagen per week trainen we een selecte talentvolle groep dansers en stomen hen klaar voor residenties, producties en creatieprocessen met choreografen. Deze dansers maken deel uit van onze compagnie.
  • Residenties: In residentietrajecten creëren we tijd voor een danser en een choreograaf om zonder prestatiedruk een artistiek uitdagend vooronderzoek te voeren. Jaarlijks zet Platform-K twee residenties op, samen met CAMPO en CC De Grote Post.
  • Danseducatief aanbod: We bieden laagdrempelige danstrajecten aan voor een breed publiek van geïnteresseerden die willen proeven van dans. Hiervoor werken we samen met partners uit het danseducatieve veld zoals Wisper,  Danspunt en Konekt.

Naast fysieke danstraining investeert Platform-K in de ontwikkeling van het kunstenaarschap van dansers met een beperking. We onderzoeken hoe dansers met een beperking een fundamentele invloed kunnen uitoefenen op de wereld van de hedendaagse dans en op hoe die dans er in de toekomst kan uitzien.

Lees hier het portret dat Kunstenpunt van onze danswerking maakte. 

Platform-K in de prijzen

2021: Winnaar FEDORA Education Prize

In 2021 won Platform-K de internationale FEDORA-prijs in de categorie 'Education'. We kregen deze lovende woorden van de jury: "The jury was very impressed by the high quality of the project presented by Platform-K both in terms of artistic achievement but also for its social and artistic scopes. Furthermore, its ambition to stimulate a redefinition of the dance world today is particularly impressive and appealing." (Bernard Foccroulle, chair of the education jury and former director of Festival d'Aix-en-Provence & La Monnaie / De Munt). Lees meer

2018: Cultuurprijs van Stad Gent 2018
In 2018 stond de Cultuurprijs 2018 van de Stad Gent in het teken van ‘Talentontwikkeling’. Platform-K besteedt bijzondere aandacht aan talentontwikkeling van dansers met een beperking. We vertrekken vanuit ieders specifieke achtergrond en mogelijkheden. Daarmee vullen we een blinde vlek op in het Vlaamse podiumlandschap. Lees hier het juryverslag

2018: Dansvoorstelling Common Ground geselecteerd voor TheaterFestival
Elk jaar zet het TheaterFestival 10 dagen lang een grote spot op het mooiste dat ons theaterlandschap in Vlaanderen, Brussel en Nederland biedt. Ook in 2018 selecteerde een jury van theaterexperts en recensenten een reeks belangwekkende voorstellingen, die tijdens Het TheaterFestival opnieuw te zien waren. Daartussen blonk Common Ground, de meest recente voorstelling van onze danscompagnie. Lees meer

2018: Gouden Veer voor fondsenwervingsbrief
In mei werd de twintigste Gouden Veer uitgereikt, een tweejaarlijkse prestigieuze prijs voor de beste commerciële brief of mailing. Platform-K, het enige professionele gezelschap voor dansers met een beperking, kroop in de pen toen Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz een streep trok door de structurele subsidie. Daardoor dreigde het doek te vallen voor de enige opleiding in Vlaanderen voor dansers met een beperking. De brief slaagde in haar opzet en sprokkelde genoeg geld bij elkaar om even verder te kunnen bestaan.

2017: Winnaar Social Grow Sessions
In de Social Grow Sessisons worden sociaal ondernemers geholpen bij het bedenken, uitwerken of opschalen van hun maatschappelijke innovatie. Het initiatief komt van Janssen en Johnson & Johnson Benelux en wordt uitgewerkt samen met Sociale InnovatieFabriek en Social Enterprise NL. Voor de editie van 2017 werden tien kandidaten uit Vlaanderen en Nederland geselecteerd, die een intensief begeleidingstraject volgden. Onze danscompagnie Platform-K werd samen met De Sociale Supermarkt en Rising You bekroond met een geldprijs van 10.000 euro.

2017: Prijs op Lucky Trimmer Festival in Berlijn
Lucky Trimmer is een non-profit-organisatue die hedendaagse dans, danstheater en artistieke performances promoot. Op het Lucky Trimmer Festival in Berlijn ontving Platform-K 500 euro voor de dansvoorstelling Monkey Mind, die we konden besteden aan de ontwikkeling van opvolger Common Ground.

fedora logo

Vragen over onze werking? Ook danser worden?

Ik heb interesse om danser te worden
Onze dans opleiding richt zich tot (jong-) volwassenen vanaf 17 jaar. Op basis van jaarlijkse selecties werken we met een kleine, talentvolle groep, begeleid door vaste- en gastdocenten. Twee dagen in de week – woensdag en donderdag – kruipen we in de dansstudio voor een programma van hedendaagse dans, yoga en fysieke training. We geven tussentijdse toonmomenten en gaan regelmatig naar voorstellingen kijken.
Lees hier hoe je danser kan worden

FAQ
Hoe zoeken/vinden jullie choreografen om mee te werken? Wat betekent ‘inclusie’ voor Platform-K? Hanteren jullie specifieke methodieken? Op deze en vele andere vragen lees je het antwoord op de FAQ-pagina.

Wie is wie?
Inge Lattré is artistiek coördinator van Platform-K. Frauke Seynnaeve is educatief dansmedewerker van Platform-K. Hun gegevens vind je op onze contactpagina.

Meer achtergrond over inclusieve dans? 
Frauke Seynnaeve schreef mee aan de publicatie "Eigendraads", een inspiratiegids rond inclusieve danspraktijk van Danspunt.

We delen ervaringen, geven praktische tips en reiken handvaten voor iedereen die een werking met mensen zonder en met beperking wil uitbouwen, maar er (nog) niet goed aan durft te beginnen. Deze uitgave is een pleidooi voor een blijvend zoekproces. Die onderzoekende houding is net de kracht van inclusieve dans. Dankzij het werkproces van mensen met verschillende achtergronden laat je standaarden los, ontdek je wat dans kan zijn of word je gedwongen om je zekerheden in vraag te stellen.

Deze bundel zet je op weg, met concrete praktijken en voorbeelden. Niet meer en niet minder. We richten ons hierbij vooral naar dansmakers en docenten en leggen uit hoe je je danstaal kan verrijken door inclusieve dans toe te laten.

Bestel je exemplaar hier

Help de werking van Platform-K groeien

Beeld je in: je bent goed in dans. Je droomt er van om danser te worden.
Dan kan je beter geen beperking hebben.

Want dansers met een (verstandelijke) beperking krijgen vandaag geen toegang tot een reguliere dansopleiding. De fysieke vereisten liggen te hoog en de lessen zijn niet aangepast. Hierdoor is er een groot tekort aan getrainde dansers met een beperking én aan choreografische expertise op dit domein.

Jouw gift zorgt er voor dat Platform-K kan blijven bestaan voor alle andere dansers met een droom. Dat we ook van jongere leeftijd kunnen beginnen trainen. Dat we kunnen investeren in een nieuwe, toegankelijke danszaal.

Stort je bijdrage op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding 129/0038/00080 (Opgelet! Deze mededeling is erg belangrijk!). Voor een gift vanaf 40 euro bezorgt de Koning Boudewijnstichting een fiscaal attest. 

Bedankt!