Top navigation

The Goldberg Variations (2020)

‘The Goldberg Variations’ verwijst naar het beroemde muziekwerk van J.S. Bach, maar ook naar een iconische danssolo van Steve Paxton. Dansers Oskar Stalpaert (Platform-K), Michiel Vandevelde en Audrey Merilus gaan met dit materiaal aan de slag. Een veertigtal jaar ontwikkeling van allerlei improvisatie-danspraktijken worden onder de loep genomen. Waar staat de dans vandaag? Hoe open, democratisch en toegankelijk is dans vandaag? Welke lichaamsbeelden verkiezen we, welke zien we liever niet?

De muziek wordt gebracht op accordeon door Philippe Thuriot.

‘The Goldberg Variations’ belooft een gelaagde dansvoorstelling te worden waarin zowel gereflecteerd wordt over de staat van dans, alsook over verschillende vormen van lichamelijkheid (lichaam van een balletdanser/danser met beperking/hedendaagse danser), en de daarmee gepaard gaande intimiteit.

Première: maart 2020

 • 5, 6 en 7 maart 2020 in Vooruit (Gent)
 • 18 en 19 maart 2020 in STUK (Leuven)
 • 25 en 26 april 2020 in Kaaitheater (Brussel)

Bestel hier je tickets.

Choreograaf

Michiel Vandevelde staat in voor de choreografie. Daarnaast zal hij voor het eerst sinds lang ook zelf mee op scène staan. Vandevelde wil stilstaan bij het cruciale moment uit de jaren ’70: de ontwikkeling van de (contact)improvisatie dans, waarvan Steve Paxton zowat de voortrekker is geworden. Daarbij wil hij, als één van de lagen in de voorstelling, de vraag stellen hoe de democratisering van de dans uit de jaren ’70 vandaag de dag aan toe is. Vandevelde’s these is dat we een nieuwe golf van totale professionalisering hebben gekend de laatste tien jaar, en dat deze opnieuw moet opengebroken worden, niet door het afbreken van bepaalde vormen, maar juist door verschillende lichamen samen te brengen.

Lees hier meer over Michiel Vandevelde.

Oskar

Dansers

De voorstelling wordt gedanst door Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus.

Stalpaert is reeds twee jaar danser bij Platform-K. Hij was ook korte tijd beroemd in Vlaanderen door een filmpje waarin hij danst op het stationsplein van Gent-Sint-Pieters (1-2-3 piano). Dit ging viraal op het internet en kreeg een vervolg met Frederik Sioen. Daarnaast speelde hij bij verschillende organisaties mee als acteur.
Vandevelde studeerde dans aan P.A.R.T.S. in Brussel. Na twee jaar voor het podium te choreograferen, staat hij zelf terug mee op scène. 

Muziek

‘The Goldberg Variations’ is een beroemde compositie van J.S. Bach. Philippe Thuriot is een bekende klassiek geschoolde accordeonist. Hij heeft faam opgebouwd door het transponeren van klassieke muziek naar accordeon. Parallel aan de verschillende interpretaties doorheen verschillende lichamen, speelt Philippe de muziek van Bach op een volks instrument.

Lees hier meer over Philippe Thuriot

Philippe Thuriot speelt The Goldberg Variations

Scenografie

De scenografie van deze voorstelling is in handen van fotograaf en beeldend kunstenaar Tom Callemin. Hij zal live gefilmde beelden vermengen met vooraf opgenomen beeldmateriaal. Via het beeldmateriaal van Callemin worden de gelijkenissen en verschillen tussen de dansers uitvergroot.

Dramaturgie

Kristof van Baarle is freelance dramaturg en werkt als onderzoeker aan de Antwerpse Universiteit. Vandevelde en van Baarle werkten reeds eerder samen voor ‘Human Landscapes – Book I and II’, ‘Neuer Neuer Neuer Tanz’ en ‘Paradise Now (1968-2018)’. Van Baarle zal het proces van nabij voeden, zowel door directe feedback alsook door het aandragen van teksten/beelden die bijdragen tot het proces.

Kostuumontwerp

Voor de kostuums werken we samen met Heide Vanderieck. Zij was lange tijd assistent van modeontwerper/regisseur/hoedenmaker Christophe Coppens. Momenteel werkt ze als kostuumcoördinatrice voor het bekende dansgezelschap Rosas. Met Vanderieck werkte Vandevelde eerder samen voor de kostuums van 'Human Landscapes - Book I' (2018) en ‘Neuer Neuer Neuer Tanz’ (2019).

Credits

 • Productie: Platform-K
 • Co-productie: Vooruit en Kaap
 • Choreografie: Michiel Vandevelde
 • Dans: Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus
 • Muziek: Philippe Thuriot
 • Scenografie: Tom Callemin
 • Dramaturgie: Kristof van Baarle
 • Kostuums: Heide Vanderieck
 • Techniek en lichtontwerp: Tom Bruwier
 • Met steun van: Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, Stad Gent, Konekt, de Koning Boudewijnstichting
 • Met dank aan: Campo en Kaaitheater

Production Date Location Tickets & info
The Goldberg Variations 05 March 20 Vooruit Tickets
The Goldberg Variations 07 March 20 Vooruit Tickets
The Goldberg Variations 06 March 20 Vooruit Tickets
The Goldberg Variations 18 March 20 STUK Tickets
The Goldberg Variations 19 March 20 STUK Tickets
The Goldberg Variations 25 April 20 Kaaitheater Tickets
The Goldberg Variations 26 April 20 Kaaitheater Tickets