Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigation

Juki is klaar voor haar eerste solo toonmoment

Op zondag 4 november 2018 danst Juki Rosiers in Vooruit Gent haar eerste solo: Night Butterfly. Haar residentie is onderdeel van Gent Bougement, een driedaags festival dat danstalent samenbrengt. In dit interview vertelt Juki wat ze met haar dans wil laten zien.

Hallo Juki. Waarover gaat Night Butterfly?
"Deze residentie draait rond mij. Niet de Juki uit het werkelijke leven, niet de Juki van Platform-K. We tonen de Juki van aan de binnenkant. Ik probeer mijn hele hart in deze residentie te leggen."

Wat zit er dan in jouw hart dat je wil laten zien?
"Het verlies van mensen. Ik denk vaak aan familieleden die overleden zijn, zoals mijn vader en mijn grootvader. Ik heb een tekst geschreven over de dood. Ik probeer om deze tekst in mijn dans te leggen, maar dat is nog niet zo simpel. Ik heb een voorliefde voor bewegingen op de grond omdat ze me doen denken aan de dood. Dansen is een manier om aan de buitenkant te tonen wat ik van binnen voel. Ik schrijf ook graag teksten. Over hoe ik mij voel en over het leven. We gebruiken deze tekst ook in de solo."

Wil je het publiek iets meegeven?
"Ik noem het stuk ‘het meisje en de dood’. Ik ben het meisje en ik dans over de dood. De dood is zwaar, krachtig, eenzaam, verdrietig, bang, allemaal in elkaar gevlochten. Daarna verander ik in de happy persoon die ik ben. Dan ben ik los en vrij, zoals een vlinder. En dan dans ik er op los. In het echte leven heb ik het moeilijk om over emoties te praten. Als ik verdrietig ben, krop ik mijn emoties op. In deze residentie probeer ik mijn emoties weer te geven via dans."

Later zou ik graag op tournee gaan in het buitenland. Bijvoorbeeld naar Portugal, waar mijn papa en mama op huwelijksreis waren. Ik wil graag de landen zien waar mijn overleden vader gereisd heeft."

Hoe ervaar jij deze residentie?
"Ik volg nu 3 of 4 jaar dansopleiding bij Platform-K en het is de eerste keer dat ik een solo ga doen. Deze residentie helpt me om te focussen op mijn dans. Maar het is wel hard werken. Elke dag repeteren we, ook tijdens de herfstvakantie. Hoewel het superfijn werken is met Bérengère, zal ik ook blij zijn om na dit project mijn gewone routine terug op te pikken."

Waar droom jij van als danser?
"Binnen een jaar of twee zou ik graag ver genoeg staan om in een productie mee te doen. Ik wil veel bereiken, zoals Hannah, Fernando en Kobe (dansers van Platform-K, o.a. te zien in Monkey Mind en Common Groud). Het is mooi om zien hoe ze aan elkaar gehecht zijn. Ze zijn altijd zo blij als ze elkaar zien, al botst het ook wel eens haar. Ook als danser zijn Hannah, Fernando en Kobe veel veranderd. In de danswerkplek merk je echt dat ze al veel gerepeteerd hebben. Ze brengen iets extra binnen met hun houding, hun gedrag en hun manier van bewegen. Zelf zou ik graag op tournee gaan in het buitenland, bijvoorbeeld naar Portugal. Daar is mijn papa met mijn mama op huwelijksreis geweest. Ik wil graag de landen zien waar mijn vader gereisd heeft. Maar eerst moet ik nog veel leren. Dit is tenslotte nog maar mijn eerste solo."

Wat ben je dan allemaal aan het leren?
"Ik moet ook nog werken aan mijn gezichtsuitdrukking, want ik kijk niet serieus genoeg. Op het podium ben je een andere persoon, een professioneel danser. Als je dan begint te lachen, maak je het moment kapot. Alleen... ik ben een happy persoon. Ook in mijn bewegingen is er veel veranderd. Ik heb geleerd om grotere bewegingen te maken en er meer emotie in te leggen. In het begin zei Bérengère dat ik toneel danste. Daarom probeer ik er nu meer gevoel in te leggen. De bewegingen zitten goed in mijn hoofd, maar wanneer ik begin te dansen, durf ik al al eens te blokkeren. Hopelijk loopt het vlot tijdens de voorstelling. Ik hoop dat ik het publiek mee kan nemen in het verhaal en dat ze kunnen voelen waarover het gaat. Dat ze het goed vinden en het zich blijven herinneren."

Lees hier het interview met choreografe Bérengère Bodin

Interview: Annelies Poppe

Kom op 4 november naar het toonmoment in Gent

Toonmoment Night Butterfly
Juki Rosiers (danseres van Platform-K)
Bérengère Bodin (choreografe)
Zondag 4 november 2018
17u tot 17u30
Vooruit Gent - Domzaal

Deze residentie is onderdeel van Gent Bougement, een driedaags festival dat danstalent samenbrengt in voorstellingen, workshops en toonmomenten. De vierde editie loopt van 2 tot 4 november 2018.
www.gentbougement.be

  • Juki en Bérengère dansen
  • Juki op de grond ingewikkels in nopjesplastiek
  • Juki doet een gekke beweging