Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigation

Choreografe Bérengère Bodin: "Juki's lach is heerlijk om naar te kijken."

Op zondag 4 november 2018 danst Juki Rosiers in Vooruit Gent haar eerste solo: Night Butterfly. Choreografe Bérengère Bodin begeleidde haar daarbij. Bérengère vertelt ons hoe zij de vier weken durende residentie beleefde.

Dag Bérengère. Waarom heb je ervoor gekozen om met Juki te werken?
"Juki trok mij aan omwille van haar sterk karakter. Soms kan ze koppig zijn (lacht). Maar nadien komt ze telkens terug met een nieuwe reflectie. Ze blijft niet op haar punt staan, maar gebruikt het moment om te groeien. Ze is een sterk karakter dat open staat voor beweging."

Jullie experimenteerden in Campo een maand lang met Night Butterfly. Hoe kreeg het thema vorm?
"Ik wou Juki's persoonlijke fantasie verkennen. Samen zoeken of het mogelijk is om te ontsnappen aan het leven van elke dag. Maar al snel bleek het moeilijk voor haar om op zulke persoonlijke vragen te antwoorden. Vanaf dat moment zijn we vertrokken van haar angsten en wensen. We legden de focus gelegd op uiten wat er vanbinnen zit. Tijdens het toonmoment spelen we met het contrast tussen verdwijnen en verschijnen."

Jij begeleidt Juki bij het dansen. Wat leer jij zélf van deze begeleiding?
"Ik denk na over wat Juki bijzonder maakt en hoe we dat kunnen overbrengen naar het publiek. Daarnaast denk ik veel na over de juiste manier om Juki vooruit te helpen. De eerste week liep alles vlot, want alles was nieuw en leuk. Daarna begon het échte werk. Ik moest wat harder worden om Juki vooruit te kunnen helpen. Dat was best confronterend voor mezelf. Het was niet altijd gemakkelijk om een onderscheid te maken tussen het punt waarop Juki misschien een klein beetje lui was, of ze effectief pijn had. Maar eens we het moeilijke punt voorbij waren, merkte ik dat Juki er plezier aan begon te beleven. Dat beschouw ik echt als een geschenk. Vergelijk het een beetje met moeder zijn. Ik duw Juki, zodat ze kan worden wat ze wil zijn. Met liefde natuurlijk, maar daarom niet altijd zoet of vol tederheid."

Ik vergelijk mijn rol als choreografe een beetje met moeder zijn. Ik duw Juki, zodat ze kan worden wat ze wil zijn. Met liefde natuurlijk, maar daarom niet altijd zoet of vol tederheid.

Aan welke vaardigheden hebben jullie nog gewerkt?
"Een podium geeft vrijheid om dingen te ontdekken. Alles is mogelijk op een podium. Maar net dat maakt het moeilijk voor Juki. Ze wil graag eenvoudige regels, maar op een podium zijn die er niet. Daarom zijn we ook in de ruimte beginnen tekenen. De lijnen bakenen de ruimte af, waardoor het gemakkelijker wordt voor Juki om te improviseren. Vanuit een verlangen om te delen hebben veel dansers - ook Juki -  de neiging om een overdaad aan materiaal te produceren. Maar je moet je toeschouwers ruimte geven als je wil dat ze met je meegaan. Alleen op een podium staan is een van de moeilijkste dingen die er is. Je toont jezelf op de meest fragiele manier."

Juki zei ons dat ze moet leren om minder te lachen op het podium.
"Ik weet niet van waar ze dit idee haalt, het is net een onderdeel van haar. Het zou heel jammer zijn om een regel te maken die zegt dat je op een podium niet mag lachen. Juki's lach komt uit haar binnenste. Het heeft iets intiems en is heerlijk om naar te kijken. In de danswerkplek was er een oefening die Juki niet kon doen, omdat ze de hele tijd aan het lachen was. Achteraf kwam ze bij mij en zei: “Ik lach niet omdat ik plezier heb. Ik lach omdat ik vast zit.” Dat vond ik heel indrukwekkend."

Wat hoop je dat Juki uit deze residentie leert?
"Ik wil dat ze ambitieus is over zichzelf. Als we een reeks bewegingen uitwerken, begrijpt ze niet altijd dat je die soms tien of vijftien keer moet herhalen. Na twee keer vindt ze het vaak al voldoende. Ik wil haar laten voelen dat ze meer kan en dat het haar eigen beslissing is om hier aan te werken."

Lees hier het interview met Juki Rosiers

Interview: Annelies Poppe

Kom op 4 november naar het toonmoment in Gent

Toonmoment Night Butterfly
Juki Rosiers (danseres van Platform-K)
Bérengère Bodin (choreografe)
Zondag 4 november 2018
17u tot 17u30
Vooruit Gent - Domzaal

Deze residentie is onderdeel van Gent Bougement, een driedaags festival dat danstalent samenbrengt in voorstellingen, workshops en toonmomenten. De vierde editie loopt van 2 tot 4 november 2018.
www.gentbougement.be

  • Juki en Bérengère dansen
  • Juki en Bérengère bespreken de dans
  • Boekje met voorstudie voor toonmoment