Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigation

Platform K-dansers Hannah en Kobe schitteren in nieuwe dansvoorstelling Common Ground

Op 7 februari 2018 gaat in Vooruit onze dansvoorstelling Common Ground in première. Daarin onderzoeken choreograaf Benjamin Vandewalle en dansers Kobe Wyffels en Hannah Bekemans hoe we naar onszelf kijken door de ogen van de ander.

Eerste voorstellingen al uitverkocht

Met de dansvoorstelling Monkey Mind (2016) bewees Platform-K aan meer dan 4500 toeschouwers hoe professioneel onze dansers zich over het podium bewegen. Opvolger Common Ground gaat verder op dit elan, want de eerste vier opvoeringen zijn al uitverkocht. In de voorstelling zoeken choreograaf Benjamin Vandewalle en dansers Kobe Wyffels en Hannah Bekemans naar raakvlakken. Wie zijn de andere dansers? Wie zijn zijzelf? Hoe verandert het beeld dat ze van zichzelf hebben door met de ander te dansen? Waarin lijken ze op elkaar en waar liggen de verschillen? De Gentse stadscomponist Fulco Ottervanger zorgt voor de muzikale omkadering. Hij zit letterlijk mee op scène achter zijn piano en gooit zijn hele lichaam in de strijd om het danstrio muzikaal te begeleiden.

Van ballet tot onderbroekenhumor

Wanneer het gaat over kunst met personen met een beperking, hebben we snel de neiging om te spreken over de grote verschillen,” licht Charlotte De Somviele toe, outside eye voor Common Ground. “Of omgekeerd, om te benadrukken wat ons als mensen verbindt. Common Ground weigert hierover één standpunt in te nemen. De voorstelling reduceert de drie dansers niet tot wat hen anders maakt of verbindt. Hun ontmoeting situeert zich ergens tussenin. Zo houdt de ene van jumpmuziek en onderbroekenhumor, de andere van ballet en zelfgemaakte liefdesliedjes en is de derde stiekem een volleerd beatboxer. Soms begrijpen ze elkanders woorden, soms niet”.

De voorstelling reduceert de drie dansers niet tot wat hen anders maakt of verbindt. Hun ontmoeting situeert zich ergens tussenin

Dit zijn de dansers

Benjamin Vandewalle begeleidt als choreograaf het proces, maar Kobe Wyffels en Hannah Bekemans staan evengoed als scheppers op de scène. Ze dragen zelf materiaal aan, geven kleur aan hun personages en injecteren de dans met een dikke dosis theatraliteit of absurde humor. Ze worden begeleid door muzikant Fulco Ottervanger, die de grens tussen dans en pianospelen ook zelf durft overschrijden.

Hannah Bekemans
Voor Hannah (24, Brugge) is dansen haar hele leven. Sinds enkele jaren danst ze de pannen van het dak bij Platform-K. Je zag haar ook aan het werk in de voorstelling Monkey Mind (2016).

Kobe Wyffels
Kobe (30, Gent) danst al bij Platform-K sinds de 2014, toen de organisatie radicaal koos voor hedendaagse dans. Hij deed mee in Monkey Mind en de voorstelling The Beast in the Jungle (2013).

Benjamin Vandewalle
Choreograaf Benjamin (34, Brussel) studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S., de gerenommeerde dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij is gefascineerd door ontmoetingen, overal ter wereld.

Fulco Ottervanger
Fulco (33, Gent) is stadscomponist van Gent en toetsenist in ongeveer een vijfde van alle Gentse bands. De ingeweken Nederlander is genomineerd voor de MIA’s (30 januari) in de categorie Muzikant.

Bestel snel je tickets!

Common Ground speelt op: 

  • 7, 8, 9, 10 februari  2018 in LOD Studio (Gent). Deze voorstellingen zijn allemaal UITVERKOCHT.
  • 5, 6 april 2018 in NTGent Nimmegeers (Gent).
    Bestel hier je tickets

Daarna tourt de voorstelling verder door Vlaanderen.
Houd de website van Platform-K in de gaten voor extra opvoeringen.

Over dansen bij Platform-K

Common Ground is een coproductie van Platform-K en Vooruit. Platform-K is de participatieve danswerkplek van Konekt. Ze verbindt personen met en zonder beperking, via hedendaagse dans. Omdat dansers met een beperking momenteel weinig toegang vinden tot een reguliere dansopleiding, leidt Platform-K hen op tot professioneel danser. De dansers in opleiding worden meegenomen in voorstellingen en residentietrajecten.

Lees er alles over op de website van Platform-K
Bekijk beelden van de repetitie op het Instagram-account