Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigation

Interview: residentie met Hannah en Zoë

In december ging Platform-K danseres Hannah Bekemans in residentie met choreografe Zoë Demoustier. Geïnspireerd door iconische danstukken uit de jaren '80, brachten ze een eigentijdse twist aan in hun choreografie. Lees meer over hun dialoog, de ontwikkeling van een nieuw bewegingsvocabulaire en de inspiratie achter hun creaties in een interview met Hannah en Zoë!

Bij Platform-K streven we ernaar om dansers niet alleen fysiek of technisch uit te dagen, maar ook om hun eigen artistieke identiteit te ontwikkelen. Onze residenties bieden een unieke ruimte voor samenwerkingen met externe choreografen in een context zonder prestatiedruk, zodat we diepgaand kunnen ingaan op het artistieke denkproces.

In december 2023 begaven danseres Hannah Bekemans en choreografe Zoë Demoustier zich op een boeiende artistieke reis tijdens een residentie verdeeld over vier locaties: De Grote Post in Oostende, VIERNULVIER en Campo in Gent, en P.A.R.T.S. in Brussel. Ze lieten zich inspireren door iconische danstukken uit de jaren '80 van Vlaamse grootheden zoals Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Platel en Wim Vandekeybus, en creëerden hun eigen interpretaties.

De afsluiting van deze intense residentie was een toonmoment waarbij ze hun eigen invulling van 'Rosas danst Rosas' presenteerden. Ze gaven er een eigentijdse twist aan, waarbij de minimalistische invloed van De Keersmaeker voelbaar was in hun choreografie, vermengd met hun eigen expressieve bewegingen.

De residentie was niet alleen een periode van artistieke experimenten, maar bood ook ruimte voor dialoog en het ontwikkelen van een nieuw bewegingsvocabulaire. Hannah en Zoë daagden elkaar uit om grenzen te verleggen, waarbij improvisatie een sleutelrol speelde. Het resultaat was een vruchtbaar toonmoment, dat de brug sloeg tussen verleden en toekomst.

Voorafgaand aan het toonmoment zaten we samen met Hannah en Zoë voor een interview, waarin ze meer deelden over hun intense samenwerking, het ontdekken van nieuwe mogelijkheden in dans als discipline en de inspiratie die voortkwam uit de residentie. Lees hier het volledige interview!