The Goldberg Variations
In ‘The Goldberg Variations’ gaan dansers Oskar Stalpaert (Platform-K), Michiel Vandevelde en Audrey Merilus aan de slag met de composities van Bach en de improvisatiedans van Paxton uit de jaren ‘80. In die periode werd de dans ‘democratischer’, de danstaal werd opengebroken en iedereen kon participeren. Wat is de staat van de hedendaagse westerse dans vandaag? En in het verlengde daarvan: kunnen we de staat van de democratie lezen doorheen de dans?
Les Brigittines
Korte Brigittinenstraat
1000 Brussel
13/06/2023 from 21:00 until 22:30
‘The Goldberg Variations’ verwijst naar het beroemde muziekwerk van J.S. Bach, maar ook naar een iconische danssolo van Steve Paxton. Dansers Oskar Stalpaert (Platform-K), Michiel Vandevelde en een derde vrouwelijke danser (Audrey Merilus of Amanda Barrio Carmelo) gaan met dit materiaal aan de slag. Een veertigtal jaar ontwikkeling van allerlei danspraktijken worden onder de loep genomen. Waar staat de dans vandaag? Hoe open, democratisch en toegankelijk is dans vandaag? Welke lichaamsbeelden verkiezen we, welke zien we liever niet?
De muziek wordt gebracht op accordeon door Philippe Thuriot. Hij transponeerde Bach’s muziek in 2015 naar accordeon. Thuriot is het resultaat van een boeiende kruisbestuiving: klassieke muziek, jazz en het café van zijn ouders.
De meerstemmigheid die spreekt uit de talrijke variaties in Bachs ‘Goldberg Variations’, keert terug in de verschillende lagen van deze dansvoorstelling. Een reflectie over de staat van de dans vandaag, over de staat van de democratie, over het verleden en de toekomst, en over verschillende vormen van lichamelijkheid.
Choreograaf
Michiel Vandevelde staat in voor de choreografie. Daarnaast zal hij voor het eerst sinds lang ook zelf mee op scène staan. Vandevelde wil stilstaan bij het cruciale moment uit de jaren ’70: de ontwikkeling van de (contact)improvisatie dans, waarvan Steve Paxton zowat de voortrekker is geworden. Daarbij wil hij, als één van de lagen in de voorstelling, de vraag stellen hoe de democratisering van de dans uit de jaren ’70 vandaag de dag aan toe is. Vandevelde’s these is dat we een nieuwe golf van totale professionalisering hebben gekend de laatste tien jaar, en dat deze opnieuw moet opengebroken worden, niet door het afbreken van bepaalde vormen, maar juist door verschillende lichamen samen te brengen.
Lees hier het interview met Michiel Vandevelde.
Bekijk hier zijn website.
“Op mijn 12de kreeg ik een videofragment te zien van Steve Paxton die op ‘The Goldberg Variations’ danst. Ik was hier ontzettend van onder de indruk. Het opende mijn inzicht in wat dans kan zijn. Deze voorstelling is een terugkeer naar het nulpunt dat ik toen ervaarde: wat is dans? Maar ook hoe kan je je verhouden tot wereld vanuit de dans? Ik wou dit doen met verschillende lichamen, verschillende mensen met verschillende ervaringen. In deze productie valt voor mij alles samen.” - Michiel Vandevelde, choreograaf en danser
Dansers
De voorstelling wordt gedanst door Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus.
Oskar Stalpaert is sinds twee jaar danser bij Platform-K. Hij was ook korte tijd beroemd in Vlaanderen door een filmpje waarin hij danst op het stationsplein van Gent-Sint-Pieters (1-2-3 piano). Dit ging viraal op het internet en kreeg een vervolg met Frederik Sioen. Daarnaast speelde hij bij verschillende organisaties mee als acteur. Lees hier het interview met Oskar.
Michiel Vandevelde studeerde dans aan P.A.R.T.S. in Brussel. Na twee jaar voor het podium te choreograferen, staat hij zelf terug mee op scène. Hij was ook al te zien op TheaterFestival 2019. Lees hier het interview met Michiel.
Audrey Merilus studeerde aan het Nationaal Conservatorium voor Muziek en Dance te Lyon (CNSMDL). Daarna volgde ze opleiding bij P.A.R.T.S, waar ze onder andere samenwerkte met Anne Teresa de Keersmaeker voor de creatie van Somnia. Sinds 2018 maakt ze deel uit van het Centre Choréographique National d’Orleans. Lees hier het interview met Audrey Merilus.
Amanda Barrio Charmelo studeerde dans in Peru, Parijs en beëindigde uiteindelijk haar opleiding in P.A.R.T.S. Ze werkte al samen met Anne Teresa De Keersmaeker en Ula Sickle en vervolledigde in 2021 The Goldberg Variations als alternate voor Audrey.
"Oskar kwam auditie doen bij Platform-K. We zaten met open mond te kijken. Na afloop zei hij: ik wil toch niet dansen." Inge Lattré (artistiek leider PLK) over Oskar Stalpaert, danser in The Goldberg Variations
Muziek
‘The Goldberg Variations’, een compositie van J.S. Bach, wordt gespeeld door Philippe Thuriot of Vincent van Amsterdam.
Philippe Thuriot
Philippe transponeerde de muziek van Bach naar accordeon.
De carrière van Philippe als accordeonist is niet in één zin samen te vatten en zijn muziekstijl niet in één genre onder te brengen. Zijn eerste aspiratie was de klassieke muziek, waarin hij zich vervolmaakte aan het conservatorium van Kopenhagen. Dit leidde tot een aantal solo CD’s, die met lof werden onthaald (Warner Classics): Goldberg (2012) en Ravel-Couperin (2018).
Maar zijn ouderlijke thuis beïnvloedde hem ook. In het café van zijn ouders kwam hij van kleins af aan in aanraking met lichte muziek. Dit inspireerde hem bij het improviseren in jazz, in Three men in a boat (zijn eigen trio) en op klassieke composities zoals van Bach.
Ook danspodia zijn hem niet vreemd, dankzij de samenwerking met Alain Platel en Les Ballets C de la B. (La tristeza complice in 1996 en Pitié in 2008).
Philippe Thuriot is het resultaat van een boeiende kruisbestuiving van uiteenlopende muzikale invloeden.
Lees hier meer over Philippe Thuriot (website Philippe).
Lees hier het interview met Philippe over The Goldberg Variations.
Vincent van Amsterdam (alternate)
Vincent van Amsterdam (1989), winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016, is een groot promotor van het klassiek accordeon. Hij heeft zijn Master of Music (2014) studie Cum Laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg en is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen. Vincent is als docent nu verbonden aan ditzelfde Conservatorium.
Vincent heeft vele concerten gegeven en tournees gehad in het binnen- en buitenland. Hij speelt ook kamermuziek met o.a het Van Amsterdam Duo waarmee hij ook twee cd’s heeft gemaakt ‘‘A Flight Beyond the Time’ (2012) en 'Chanson Russe' (2016). Als solist heeft Vincent in 2014 de cd ‘’Classical Accordion’’ gepresenteerd en zijn tweede solo cd is gebaseerd op zijn Dutch Classical Talent programma ‘’Red, Dark and Blue’ (2017). In september 2019 heeft Vincent op het label Odradek als eerste Nederlandse accordeonist een cd uitgebracht met de gehele Goldberg Variaties van J.S. Bach.
Daarnaast heeft Vincent gesoleerd met diverse orkesten, waaronder in 2019 met het Nederlands Kamerorkest met een wereldpremière van W. Jeths.
Voor meer informatie zie: www.vincentvanamsterdam.nl
Philippe Thuriot speelt The Goldberg Variations
Dramaturgie
Kristof van Baarle is freelance dramaturg en werkt als onderzoeker aan de Antwerpse Universiteit. Vandevelde en van Baarle werkten reeds eerder samen voor ‘Human Landscapes – Book I and II’, ‘Neuer Neuer Neuer Tanz’ en ‘Paradise Now (1968-2018)’. Van Baarle zal het proces van nabij voeden, zowel door directe feedback alsook door het aandragen van teksten/beelden die bijdragen tot het proces.
Kostuumontwerp
Tutia Schaad is een Zwitsers-Vietnamese mode- en kostuumontwerper. Ze is hoofd van de faculteit aan Macromedia University in Berlijn en docent mode-ontwerp aan “Atelier Chardon Savard” in Berlijn. Tijdens haar studies deed Tutia ervaring op in Parijs, bij Givenchy Haute-Couture en Prêt-à-Porter met Ricardo Tisci. Samen met Johanna Perret richtte ze in 2009 het modelabel Perret Schaad op. Sinds 2018 heeft Tutia Schaad haar eigen ontwerpstudio.
Credits
- Productie: Platform-K
- Co-productie: Vooruit en Kaap
- Choreografie: Michiel Vandevelde
- Dans: Oskar Stalpaert, Michiel Vandevelde en Audrey Merilus
- Muziek: Philippe Thuriot / Vincent van Amsterdam
- Dramaturgie: Kristof van Baarle
- Scenografie: Michiel Vandevelde, met ondersteuning van Tom Callemin
- Kostuums: Tutia Schaad
- Assistent Kostuum: Camil Krings
- Advies licht: Tom Bruwier
- Techniek: Maxim Van Meerhaeghe, Maarten Snoeck en Ferre Carron
- Met steun van: Vlaamse Overheid, Nationale Loterij, Stad Gent, Konekt, de Koning Boudewijnstichting
- Met dank aan: Campo en Kaaitheater
- International distribution: Something Great
Foto's: Tom Callemin (affichebeeld) en Björn Comhaire (repetitiefoto's)
Productieleiding en dagelijkse begeleiding
Inge Lattré (Platform-K) volgt de repetitieprocessen van nabij op. Zij vormt de brug tussen danser Oskar Stalpaert en de rest van de artistieke ploeg. Dit houdt in dat zij optreedt als vertaler voor de abstracte taal die wordt gesproken tijdens een creatieproces. Voor dansers met een beperking is het vaak niet evident om die abstracte taal te begrijpen, daarom is een vertrouwensrelatie die Inge Lattré heeft met Oskar Stalpaert onontbeerlijk om Oskar te pushen en vertrouwen te geven om te groeien in dit proces. Zij bewaakt mee de grenzen van Oskar en overlegt met zijn naasten indien er moeilijkheden zouden optreden. Oskar heeft soms hulp nodig om zijn eigen hersenspinsels te ontrafelen, door een goed contact tussen Inge Lattré en zijn naasten kunnen problemen snel worden opgelost en blijft de focus op het artistieke proces. Inge Lattré ondersteunt ook de artistieke ploeg, ze deelt haar ervaringen en tips en trics met de ploeg om het proces optimaal te laten verlopen.
“Het is mijn eerste dansproductie en ik vind het best spannend. Ik vraag mij nog steeds af waarom Michiel mij gevraagd heeft.” - Oskar Stalpaert, danser met syndroom van Down
-
Location
LocationLes Brigittines
centrum voor hedendaagse kunsten
-
Description