Skip to main content

Top navigation

Dag van de Dans met heel Gent!

Op 29 april is het Dag van de Dans! En dat zul je geweten hebben.

Naar jaarlijkse gewoonte hangt met het lenteweer ook de drang om te dansen in de lucht. Overal te lande worden handen, benen en gewrichten los gezwaaid op Dag van de Dans, zaterdag 29 april 2023.

Dag van de Dans zet dans op de kaart in Vlaanderen en Brussel. In het buitenland oogsten onze choreografen en dansers veel lof en waardering.In eigen land kan de spreiding en zichtbaarheid echter nog beter. Daarom is Dag van de Dans een jaarlijkse uitnodiging aan het grote publiek om nader kennis te maken met de wereld van de hedendaagse dans.

 

 

Carte blanche

In Gent slaan daarvoor vier grote dansorganisaties de handen in elkaar. laGeste, Platform-K, WISPER en DEVLOER organiseren samen een toegankelijk evenement waarin iedereen de kracht van dans kan ervaren. Het Gentse publiek wordt uitgenodigd om te kijken én te dansen met een behoorlijk feestelijk dagprogramma in de prachtige studio’s van kunstencentrum VIERNULVIER en laGeste. De vier organisaties geven dans in Gent zo één groot platform barstend van de energie. De ideale gelegenheid om hun publiek bloot te stellen aan een divers dansaanbod. En dat terwijl elke organisatie carte blanche krijgt om hun eigenheid te vieren.

Van inclusieve danscompagnie Platform-K tot een interdisciplinair bewegingsplatform als DEVLOER: deze Gentse Dag van de Dans schotelt ons een uitgebreid buffet voor. Samen vieren De namiddag opent met toonmomenten van DEVLOER, WISPER en Platform-K. DEVLOER brengt een speels duet dat ontstond in de nazomer van 2022, ‘Jumping over the Zebra Stripes’. WISPER stampt dan weer een maaktraject speciaal op maat van Dag van de Dans uit de grond. Van februari tot april werkte choreografe Sarah Bostoen met cursisten naar een eigen creatie, die in primeur te zien is op deze bruisende namiddag. Platform-K sluit het middagprogramma af en nodigt ons uit op twee toonmomenten met verschillende dansers in training. Afsluiten doen we met een heuse dance jam en MixibiliPARty onder leiding van laGeste, Platform-K en WISPER. Geboeid door alles wat we hebben gezien, wordt het grote publiek uitgenodigd zelf op onderzoek uit te gaan op de glimmende dansvloer. Jong, oud, volleerd ballerina of houten klaas: iedereen is welkom om aan het dansen te slaan. laGeste biedt ons een open vloer met een open uitnodiging tot samenkomst en improvisatie.

Voor de gelegenheid valt deze MixibiliPARty uiteen in twee delen: eerst een vrije dance jam onder begeleiding van WISPER en Platform-K op live muziek van een voorlopige drumster Karen Willems en kompaan Stijn Dikkels, daarna maken we er een dansfuif van met live dj. Samen vieren we feest op ons eigen tempo, zolang het ritme erin zit! 

Open dance jam oktober 2022

DE PLANNING

14:00-16:00 toonmomenten DEVLOER,WISPER en Platform- K in kunstencentrum VIERNULVIER
Sint-Pietersnieuwsstraat 23, 9000
17:00-18:00 MixibiliPARty bij laGeste
Open dance jam (Platform-K en WISPER) met live muziek van Karen Willems & Stijn Dikkels
Bijlokekaai 7, 9000 Gent