Skip to main content

Top navigation

DANSLABO rond THUISKOMEN in EIGEN LICHAAM

Van april tot juni 2022 organiseren we een reeks van acht
workshops rond het ontmoeten van je lichaam en erin thuiskomen.

Wat

We organiseren een reeks van acht workshops rond het ontmoeten van je lichaam en erin thuiskomen. We bewegen met alles wat die ontmoetingen oproepen. Het is een “labo” waarin we via  het lichaam connectie maken met verhalen diep opgeslagen in ons lichaam, en waar we de kans krijgen om nieuwe verhalen te creëren. Elke workshop duurt zo’n twee uur. We bieden activiteiten aan rond lichaamsbewustzijn (o.a. meditatie), omzetten van levensverhalen in beweging, en intuïtieve dans (o.a. Open Floor). We werken via beweging, persoonlijke exploratievragen, en enkele sleutelthema’s rond thuiskomen in eigen lichaam.

Voor wie?

Voor iedereen die het gevoel heeft dat zijn/haar lichaam momenteel anders is (in vergelijking met het geïdealiseerde lichaam of in vergelijking met het eigen lichaam dat veranderd is/een proces van verandering doormaakt) of als ‘anders’ wordt bekeken. Ook is er engagement nodig om de relatie met het eigen lichaam te gaan verkennen via dans/beweging en eventueel te transformeren.

Door wie?

Dit is een initiatief van Inge Blockmans in het kader van haar postdoctoraal onderzoek aan de Universiteit Gent rond wat dans doét met mensen. Wat doet dans met hoe mensen verschil beleven? Wat doet dans met hoe mensen hun lichaam (durven) tonen, beleven, bespreken en inzetten in verbinding met anderen, zowel op als ver buiten het podium? Inge doet al meer dan negen jaar onderzoek rond lichamelijkheidsbeleving en volgt een opleiding tot dans- en bewegingstherapeut. Het danslabo gebeurt in samenwerking met een enthousiast team gespecialiseerd in Open Floor, inclusieve dans, en welzijn.

Waarom?

“Censureer het lichaam en je censureert meteen ook adem en spraak,” schreef Hélène Cixous (1976). Sporen van censuur kauwen aan onze verbeelding wat lichamen kunnen en wie mensen kunnen zijn/worden. Hoe kan dans een ingang zijn naar meer zuurstof en expressie?

Praktisch

De workshops vinden plaats op maandagavonden. Telkens van 19u tot 21u, met binnenstromen vanaf 18u15 en uitstromen tot 22u. Locatie: Dansstudio van Platform-K in Kunstencentrum VOORUIT, Gent. DATA: 18,25 april; 2,9,16,23 mei; 13,20 juni en een langere slotsessie te bepalen in overleg met de deelnemers. 

! Als deze momenten niet voor je passen, maar het wel kriebelt om deel te nemen, contacteer ons alsnog en we zien wat we kunnen creëren (eventueel een volgend project).

Interesse?

Contacteer Inge via mail (Inge.Blockmans@UGent.be) en we leggen een moment vast voor een kennismakingsgesprek!