Skip to main content

Top navigation

Oskar Stalpaert - interview

Hoe loopt het met de repetities?

Super goed. We zijn al 4 maand bezig.

Het is de eerste keer dat ik een dansvoorstelling maak.

Ik ben wel moe ’s avonds. Ik heb ook veel van mijn activiteiten tijdelijk moeten stoppen: scouts, werken in een broodjeszaak en toneel (bij APK en Scheldeoffensief). In het weekend is het dansen (op zaterdag) en rusten (op zondag).

Vooral het acteren mis ik. En het dansen bij Platform-K. Ik mis de groep. Daarom ga ik elke week wel een keertje goeie dag zeggen.

Hoe onthoud je de bewegingen die je moet doen?

Ik praat constant tegen mezelf.

Dan zeg ik tegen mezelf: je moet weten wat je laatst gedaan hebt.

Maar ik maak ook verhalen van de bewegingen. Er is een balletdanseres die in een pose zit. Ze steekt haar borst vooruit en beweegt dan met haar armen. (Oskar toont de poses voor.)

Oskar

Waar heb je leren dansen?

Ik heb leren dansen door te kijken naar videoclips. Ik heb daar op geoefend en kan de dansbewegingen blijkbaar goed nadoen. Dat kan heel divers zijn: Ed Sheeran, Ghost Rockers, Bandits … Maar het meest hou ik van klassieke muziek. Sinds 2017 volg ik  een dansopleiding bij Platform-K.

Hoe is het om met Michiel en Audrey te werken?

Ik vind de aanpak van Michiel leuk. Hij legt op een duidelijke manier uit hoe ik moet bewegen. En hij corrigeert mij als dat nodig is.

Maar ik mag ook zelf ideeën naar voor brengen. Op een bepaald moment heb ik gevraagd of Philippe de 29ste frase ook wat dramatischer kon spelen. Michiel vond dit heel schoon.

Ik heb veel aan Audrey. Ze spreekt Frans en Engels. Engels is nog te doen. Soms versta ik haar, soms niet. Ik leer ook Engels. Ik vind dat één van de leukste talen. Audrey heeft haar eigen aanpak en dat vind ik nice. Ze stuurt me in een goede richting.

 

Je wou eigenlijk eerst niet dansen, maar liever acteren. Hoezo?

Dansen vind ik leuk, maar acteren is ‘mijn hart en ziel’. Dat doe ik nog altijd het liefst van al.

In dans zit er veel energie, maar ook breekbaarheid. Dat spreekt mij wel aan bij dans.

Met acteren kun je meer emotie geven. Mijn lievelingsscènes zijn sterfscènes. Ik voel daar echt een klik bij. Dat is natuurlijk niet leuk voor een ander, maar ik vind het wel leuk om te spelen.

Maar ik varieer graag. Daarom kies ik voor acteren, muziek én dans. Ik schrijf ook graag teksten.

Je hebt ook een YouTubekanaal?

Ja, ik wou eens iets anders doen. Mijn filmpjes hebben al 1200 weergaven. Ik heb dus toch al wat succes. Het communicatieteam van de Vooruit helpt me hier ook bij.

Ben je zenuwachtig voor de première?

Ik heb nog al premières gehad (in theater). Als ik zenuwen heb voor de première, kan ik dit onder controle krijgen met ademhalingsoefeningen. Ik sluit mijn ogen en adem diep in en uit.

Maar ik ben er klaar voor. We moeten de puntjes op de "i" zetten en onderaan de uitroeptekens!

oskar

Foto's Björn Comhaire

Interview Annelies Poppe