Skip to main content

Top navigation

Terugblik: werkweek met ZOO/Thomas Hauert

De voorbije twee weken was er vreemd volk in huis! Choreograaf Thomas Hauert en zijn ZOO company waren te gast en namen ons mee in een reeks workshops rond aanraking, ondersteuning, en improvisatie.
In de toekomst kijken we niet alleen mijmerend terug naar deze samenwerking, maar zoeken we ook naar nieuwe samenwerkingsvormen. To be continued!

In onze danstraining zoeken we steeds naar uitdaging en uitwisseling. Die vinden we door af en toe eens een buitenstaander uit te nodigen in onze studio. In november gingen we in zee met ZOO/Thomas Hauert.

Thomas Hauert is een internationaal gerenommeerde choreograaf en performer, die vroeger zijn strepen verdiende bij Anne Teresa De Keersmaeker, David Zambrano en Pierre Droulers. Samen met Samantha van Wissen en Sarah Ludi is hij sinds 1998 het Brusselse ZOO company. Hun werk is niet onbesproken: je kan het overal ter wereld bekijken. Centraal staat de vraag: 'hoe vermijd ik om steeds in dezelfde gewoontes te vervallen?' Dans als hindernissenparcours, als verbeeldingswereld om steeds nieuwe dingen in te ontdekken. Binnen die praktijk ontwikkelde Hauert ook een filosofie als docent, waarmee hij vaak te gast is in P.A.R.T.S. 

De danstaal van ZOO/Thomas Hauert ontwikkelt vanuit een bewegingsonderzoek. Dansers improviseren samen met  verschillende methoden. Door elkaar opdrachten te geven creëren ze situaties die vrijheid van beweging beperken of net openstellen. Of ze bewegen als één organisme door de ruimte door elkaar na te bootsen en in één richting te bewegen. Op die manier ontstaat een spanning tussen het individuele en het collectieve, orde en wanorde. 

 

Thomas Hauert

Tijdens de eerste twee weken van november kwamen Thomas Hauert, Samantha van Wissen en Sarah Ludi deze principes aan ons introduceren. We werkten met alle dansers acht volledige dagen rond hoe we nieuwe manieren kunnen vinden om tot choreografie te komen. 

We moesten uit onze comfort zone komen, onder andere met het concept van 'assisted solos': wat gebeurt er als je danspartner je via aanrakingen aanstuurt? Het was een leerrijke workshop, waarna we even in rust gaan, al uitkijkend naar volgende ontmoetingen met ZOO. 

Ontdek meet over de ervaringen in deze korte video.

  • Hannah leunt op een danser
  • Carlien en Juki leunen op elkaar
  • ZOO