Overslaan en naar de inhoud gaan

Top navigation

Première Goldberg Variatons 5 maart

Op 5 maart gaat 'The Goldberg Variations' in première in de Vooruit (Gent). In deze voorstelling gaan dansers Oskar Stalpaert (Platform-K), Michiel Vandevelde en Audrey Merilus aan de slag met de composities van Bach en de improvisatiedans van Paxton uit de jaren ‘80. Philippe Thuriot speelt The Goldberg Variations (Bach) op accordeon.

‘The Goldberg Variations’ verwijst naar het beroemde muziekwerk van J.S. Bach, maar ook naar een iconische danssolo van Steve Paxton. Dansers Oskar Stalpaert (Platform-K), Michiel Vandevelde en Audrey Merilus gaan met dit materiaal aan de slag. Een veertigtal jaar ontwikkeling van allerlei danspraktijken worden onder de loep genomen. Waar staat de dans vandaag? Hoe open, democratisch en toegankelijk is dans vandaag? Welke lichaamsbeelden verkiezen we, welke zien we liever niet?

De muziek wordt gebracht op accordeon door Philippe Thuriot. Hij transponeerde Bach’s muziek in 2015 naar accordeon. Thuriot is het resultaat van een boeiende kruisbestuiving: klassieke muziek, jazz en het café van zijn ouders.

De meerstemmigheid die spreekt uit de talrijke variaties in Bachs ‘Goldberg Variations’, keert terug in de verschillende lagen van deze dansvoorstelling. Een reflectie over de staat van de dans vandaag, over de staat van de democratie, over het verleden en de toekomst, en over verschillende vormen van lichamelijkheid.

Lees er hier alles over.